fredag 31 maj 2019

Ölbryggning

Likt andra infall i livet så satte sig detta projekt av en slump i mitt knä då jag råkade köpa 250 kg korn som hönsfoder. Av kornet bör man kunna göra egen malt var min tanke och på den vägen är det. Malt måste krossas vid ölbryggning så ett motordrivet valsverk införskaffades och valet föll på en tysk kvarn av märket "MattMill Master".
En kastrull av märket Patina med en volym på 50 liter och med tappkran i botten köptes för kommande ölkok. I efterhand hade jag satsat på en större kastrull eftersom det blir bara cirka 35-40 liter färdig vört efter kok vilket inte fyller två vanliga jäshinkar på 25 liter.

Vid ölbryggning behövs en kylare för att hastigt få ner kokande vört till jästvänlig temperatur. Två prisolrör med längd 5m och diameter 15mm snurrades runt en plåthink med diametern 30 cm. Rören är gängade åt motsatt håll eftersom de ska lödas ihop med T-kopplingar i ändarna. Kylmediet vandrar på sådant sätt parallellt i 5 meter i stället för 10 meter seriellt i spiralkylaren.

Borttagning av isoleringen gjordes med hjälp av ett längsgående snitt utmed hela röret och att sedan dra av höljet. Superenkelt.
Kapillärlödning av T-kopplingen med varmluftspistol på 1400W. Aluminiumfolien veckades runt och agerade reflektor för att all värme skulle upptas av kopparen. Fluss och blyfritt lödtenn med 3% silver användes.
Den färdiga kylaren på 2x5 meter är redo att tas i bruk.
30 liter vatten på uppvärmning till 71 grader för att blötlägga malten en timme. Isoleringen runt kastrullen är för att motverka avkylning av mäsken.
Efter en timme lyfts malten upp ut kastrullen och kvar blir cirka 25 liter vört.
Vörten kokas en timme med humle, därefter kyls vätskan från 100 till 20 grader innan den omtappas till jäshink.
Cirka 20 liter ölsats blev det av ursprungliga 30 liter uppvärmt vatten. En silikonslang borde ha använts vid omtappningen för att motverka oxidering av vörten. Original Gravity (OG) blev 1045.
Malten återvinns till ägg.
Kycklingarna är också nöjda med kosten.
Efter två veckors jäsning är det dags att diska och desinficera mitt 19-liters Corneliusfat innan upptappningen.
Den vackra vetefärgen lyser prydligt i hinken och det både doftar och smakar förvånansvärt bra.
Cirka 17-18 liter av de 20 som jäst tappas upp. Bottensatsen med jäst fick följa med avloppet till sin sista vila.
Med hjälp av en Sodastreamtub och tryckregulator stätts trycket i fatet till 3 bar.
Fatet ställs i en jäshink med kallt vatten för att kyla ölet. Gas löses bättre ju kallare vätskan är.
Ölet upptappat och drickfärdigt. Original Gravity (OG) minus Final Gravity (FG) dividerat med 7,5 ger styrkan i volymprocent.
(1045-1010) / 7,5 = 4,6%

3 kommentarer: