På familjens Hälsingegård med anor från 1500-talet grönskar humlen i sydläge på boningshuset. Min faster som är född 1930 vet att denna humle har vuxit på gården sedan hon var barn. Hur länge den vuxit där innan henne vet hon dock inte. Humle var sedan 1400-talet lagstadgat att varje gård skulle odla så det är ingen omöjlighet att det är en väldigt gammal sort.
En kasse fylldes med de väldoftande kottarna och dess moderplantor eftersom det ska tas sticklingar.
Kottarna tas bort och sparas. Stjälken klipps några centimeter under och en centimeter ovanför bladen och sätts i krukor med planteringsjord.
Efter två veckor förväntas plantorna ha rotat sig tillräckligt för att kunna planteras ut.
Kottar och sticklingar sida vid sida.
Nästan ett hektogram blev humleskörden och det räcker för ett mindre ölkok på 25 liter. Efter skörd läggs kottarna genast i frysen för att de ska behålla fräschören.






Inga kommentarer:
Skicka en kommentar